torstai 13. elokuuta 2015

O-PENTUEEN ODOTTELUA

TERVETULOA!!Suomen Kääpiösnautserikerho ry on antanut päätöksen 15.4.2014: 
väriristeytysten osittaisesta vapauttamisesta yhdistelmissä valkoinen x muut värit, geenipoolin laajentamiseksi ensisijaisesti valkoisilla kääpiösnautsereilla. 
Tämä suunnitteilla oleva O-pentueemme on kennelimme toinen väriristeytys yhdistelmä.

Ensimmäinen syntyi alkuvuodesta ja siihen voi tutustua tarkemmin N-pentueen Blogissa.
N-Pentueessa on 1 pippurisuola uros, 1 pippurisuola narttu ja 1 musta&hopea narttu ja
 vanhemmat olivat siinä väreiltään samat kuin tässä tulevassa pentueessa, 
isä musta&hopea ja emä valkoinen.   


O-PENTUEEN VANHEMMAT ESITTELYSSÄ

POJU & HELMIPoju & Helmi ensi Treffeillä ;) 
Helmi käyttäytyy kuin juoksuinen narttu ja Poju kuin Herrasmies.
Tutkitaan paikkoja ja Leikitään vähän.


 Helmi niin tykkää Poseerata  :D

Astutus tapahtui luonnollisesti, joten toiveissa on Helmin tiinehtyminen :D <3


DUFLUUR´S AMAZINGBOY


Poju on jo veteraani iän saavuttanut musta&hopea kääpiösnautseri uros, syntynyt syyskuussa 2006, eli tänä vuonna viettää jo 9-vuotis syntymäpäiviä. Poju asuu Kouvolassa pienessä muho kääpiö laumassa ja on rakastettu perhekoira. Pojun kanssa harrastetaan edelleen veteraani-iässä vähän näyttelyitä ja Suomen Muotovalio arvo FI MVA on saavutettuna näyttelypuolelta.

Poju on luonteeltaan sellainen kuin kääpiösnautserin kuuluukin silmissäni olla: Terhakka, avoin ja Energinen. Erityisesti Pojun itsestään antama kuva miellytti minua, kun koiran muutaman kerran tässä viimeisen vuoden aikana tapasin. Viimeinen päätös kysyä tätä iäkkäämpää koiraa jalostukseen juuri Helmille syntyi kun yhdessä Helmin omistajan kanssa seurasimme Pojua tämän vuoden pääerikoisnäyttelyssä, jossa Poju sijoittui veteraaniluokassa ERI arvosanalla luokassaan toiseksi, koiran liikkuminen ja olemus kehässä oli miellyttävää katsella. 
Myös rakenteessa oli juuri niitä ominaisuuksia, joita etsimme täydentämään ja vahvistamaan Helmiä ja sitä mitä Helmi jätti ensimmäiseen pentueeseensa. Etsimme urosta, jolla olisi selkeä säkä ja siitä johtuen kaunis laskeva ylälinja, pää olisi rodunomainen: pituutta löytyy ja poskia olisi mieluummin vähemmän kuin enemmän. Karvanlaadullisesti myös toiveissa olisi rodunomaista karkeutta, Helmi on itsekin karkean oikeanlaisen karvan omaava ja on tätä vahvaa karvaansa jättänyt myös jälkeläisillensä (Darya´s HH) ja jo näidenkin jälkeläisille (Darya´s LL ja MM).
Omassa kasvatustyössä on tavoitteena saada rodunomaisen ulkonäön lisäksi myös rodunomaisen luonteen omaavia koiria, joiden kanssa olisi mahdollista myös harrastaa - muutakin kuin näyttelyitä.

Poju on ehtinyt elämänsä aikana käydä jo useamman kerran silmätarkastuksessa saamassa 
puhtaan lausunnon, myös polvet on lausuttu terveiksi 0/0. Kumpikaan tämän pentueen vanhemmista ei ole enää mikään untuvikko, molemmat ovat olleet elämänsä ajan perusterveitä.
Pojun takana on epilepsiaan sairastuneita koiria, Pojun sisarukset ja jälkeläiset ovat tiettävästi terveitä. Helmin linjassa minulla ei ole tiedossa Epilepsia tapauksia. Useinkaan ei voi tietää, etenkään jos jalostuskäytössä on tuontikoiria, koirien ja niiden lähisukulaisten mahdollisista sairauksista, koska valitettavasti kasvattajien tapana ei ole tuoda asioita julkisesti esille. 
Jalostuksen tavoiteohjelmasta löytyy enemmän informaatiota tästä sairaudesta s. 43, linkki ohjelmaan löytyy tämän sivun alaosasta.

Kääpiösnautsereita on käytetty alun alkujaan rottakoirina ja tätä saalistusominaisuutta löytyy edelleenkin rodusta. Myös Poju pitää huolta pihamaansa hiirikannan pienuudesta. Joten saalisviettiä saattaisi olla tarjolla myös jälkeläisille, miten/mihin sen sitten suuntaa on kiinni myös koulutuksesta. Vanhanaikaisesti pieneläimiin vai koulutuksellisesti leluilla palkkaamiseen ja taisteluun ;) Helmin tapoihin ei ole kuulunut tarjoilla kovin usein hiiripeijaisia, mutta lelut saavat kyllä Kunnon Kyytiä!


DARYA´S BLAZING BRIELLA
 Helmi on ensimmäisestä valkoisesta kääpiösnautseri pentueestani, joka syntyi marraskuussa  2008, joten tänä syksynä Helmi täyttää jo seitsemän vuotta. Ikäänsä nähden Tämä Rouva on  edelleenkin nuoruutensa kunnossa ;) Tämä odotettavissa oleva pentue on Helmin toinen pentue.
Helmin Ensimmäinen pentue syntyi huhtikuussa 2010, siihen asti Helmi oli kennelimme sijoituskoira. Helmi koiranetissä.

Tuo HH-pentue on valkoinen-valkoinen yhdistelmä eli kaikki 6 pentua ovat valkoisia. Isänä 
tuossa pentueessa on vielä tuolloin Ruotsissa asunut Chagal´s Reason to Love, joka 
myöhemmin myytiin Australiaan jalostuskoiraksi. Pennut ovat nyt siis 3,5vuotiaita ja 
tietääkseni perusterveitä ja mukavia koiria. Turkit ovat rodunomaisia, pigmentit mm nenissä 
ovat tummia, osalla jopa kynnet ovat mustia. Rakenteellisesti näyttelyistäkin on tullut 
menestystä, Hardy Hefaistos "Hardy" FI&LT&LV&EE&BALT MVA EE&LT&LV&BALT JMVA LT JV2013 LT V2015 ja CACIBejakin on jo 4 kolmesta eri maasta, mutta aikaraja ei ollut vielä täynnä eli yhtä CACIBia vaille INT MVA. Toinen Useita SERTejä ja CACIBeja kerännyt jälkeläinen on Hearty Hemera "Luna" jolla on 2x FI SERT, 2x EE SERT sekä 1x CACIB Virosta ja 2x CACIB Suomesta eli myös tämä koira on yhtä CACIBia vaille INT MVA ja yhtä Suomen tai Viron SERTiä vaille FI&EE MVA :D 
Lisäksi kaksi muuta pentueen narttua on palkittu ERIllä näyttelyissä. Kaksi urosta elävät kotikoirina, eivätkä ainakaan vielä ole käyneet näyttelyissä. 
Silmät on peilattu kolmelta ja tulos on ollut terve. Hardy ja Luna ovat myös tutkittu polvistaan 0/0. 
Näitä kahta koiraa on kennelimme käyttänyt myös jalostukseen, Hardy on isänä LL-pentueessamme s.1.1.2014 
ja Luna emänä MM-pentueessamme s.7.3.2015. Molempien jälkeläisnäyttö on Lupaavaa.
Yhtä lukuunottamatta kyseisen pentueen koirat ovat rotumääritelmän kokoisia. Urokset siellä ylämitassa ~34cm ja nartut puolestaan alamitan lähelle 31-32cm, yhden nartuista ollen vain 27cm. Luonteellisesti nämä jälkeläiset, mitä olen nähnyt ja minulle on kerrottu ovat avoimia ja ystävällisiä kääpiösnautsereita, joista löytyy myös virtaa, energiaa ja taistelutahtoa sekä ahneutta, erinomaisia välineitä harrastuskoiralle. Myös miellyttämisenhalua on olemassa. Ainakin muutaman kanssa harrastetaan myös Agilityä ja tottelevaisuuden erinäisiä muotoja. Aika näyttää ihanko kokeisiin asti jopa?
Helmi on itse 32,5cm ja koska ensimmäisen pentueen jälkeläiset 34cm korkean uroksen kanssa jäivät narttujen osalta kovin mataliksi niin päätin kokeilla Helmin toiseen pentueeseen hieman korkeampaa sulhoa. Poju on n 36,5cm joten nyt sitten toivotaan asteen korkeampia, mutta edelleenkin rotumääritelmän mitoissa pysyviä jälkeläisiä.

Helmin kanssa on harrastettu menestyksellisesti näyttelyitä. Muotovalion arvot on saavutettu Suomesta, Tanskasta, Virosta, Latviasta ja Liettuasta, Balttian maista on myös Juniorimuotovalio arvot. Juniori ikäisenä Helmi toisti äitinsä tittelin eli on Suomen Juniorivoittaja v. 2009. Helmi on ensimmäinen Kansainvälinen Muotovalio kasvattini ja vielä tällä hetkellä ainoa sellainen, tosin kaksi juuri Helmin jälkeläistä on jo aika lähellä saavuttaa Äitinsä tapaan tuon Kansainvälisen tittelin. Helmi siis kantaa titteleitä C.I.B FI&EE&LT&LV&BALT MVA, EE&LT&LV&BALT JMVA, FI JV2009. Koiran kanssa, joka pitää esiintymisestä ja esillä olemisesta on ilo kiertää kehiä. Helmi ja Agility

 Agi kuvat @ Marjo Uimi

Ohjaaja omistajansa kanssa Helmi on hieman varttuneemmalla iällä alkanut tosissaan panostaa agilityyn. 
Aiemmalla asuinpaikkakunnalla ei ollut kovin -miten sen kauniisti sanoisi- laadukasta agility koulutusta, joten agi kärpänen ei päässyt puraisemaan. Mutta kun n vuosi sitten uusi asuinpaikkakunta tarjosi toisenlaisia puitteita ja koulutusta niin nyt Helmi alkaa olla aika lähellä kisastartteja!
Itse kokeilin viime vuonna ohjata Helmiä Darya´s agility päivässä ja kovin oli käsissä tutun tuntuinen koira :D Helmin äidin Laylan kanssa kisasin mini3-luokkaan asti, ihan oli Äitinsä tyyliä Helmissä. Suoritusvarma koira, joka tykkää yhdessä tekemisestä. Isona Plussana äitiinsä verrattuna on Suurempi saalismoottori palkkauksissa.

Tokoileva Helmi
Helmi harrastaa myös tokoa ja on jopa käynyt ensimmäisenä Darya´s kääpiösnautserina
 starttaamassa ihan kokeissa asti. Taisi vaan ohjaajan kova jännitys hiukan häiritä parin
 tekemistä ;) Toivottavasti jaksavat vielä uusien sääntöjen myötä jatkaa tätäkin lajia!


@ Heli Metsla
 Minulle Helmi edustaa helppoa ja toimivaa kääpiösnautseria. Tietenkin kasvattajan ja harrastajan silmissä on aina jotain pieniä asioita, joita haluaa paremmiksi. Mutta myös se miten koiraa viedään eteenpäin, mitä asioita vahvistetaan, mitä häivytetään, koetaan tärkeiksi ylläpitää jne. niillä on suuri vaikutus lopputulokseen. Ja jos lopputulos on Aikuinen Rodunomainen, elämäänsä tyytyväinen ja terve koira, jolla on myös turkkirotuna helppohoitoinen ja vielä valkoisena oikeanvärinen karva niin Kasvattaja voi vain olla kiitollinen. Ja Bonuksena vielä kauniit ja toimivat jälkeläiset ja näiden jälkeläiset!!
LÄMMIN KIITOS EINILLE yhteistyömme jatkumisesta vielä toisenkin pentueen verran. Ja että saan olla osana Helmin elämää niin kuulumisissa kuin ihan käytännön asioissa, kuten esimerkiksi trimmeissä ;)  Helmi on osa kotilaumaamme vaikka vieraileekin täällä nykyisin jo harvemmin. Mutta kun pitkänkin tauon jälkeen Helmi astuu ovesta sisään, niin kotilauman koirat alkutervehdyksen jälkeen toteavat hyvin nopeasti, että sehän on vain Helmi - relataan vaan. Helmin oleminen täällä ei ole juttu eikä mikään ei Helmille eikä kenellekään muullekaan - Helmi kulkee minulle vapaana silloin kuin muutkin ja tottelee kuin oma koira.
Äitinsä Tytär <3
@ Heli Metsla
Koska kyseessä on väriristeytys pentue ja näiden pentujen kohdalla tärkeätä on jatkaa jalostusta niin, että tulevaisuudessa heistä saisi jälleen valkoisia jälkeläisiä niin olisi ENSI ARVOISEN TÄRKEÄTÄ löytää pennuille yhteistyökykyiset ja -haluiset kodit. 
Kaikkien kanssa ei tietenkään voi olettaa harrastuspainotteista kotia tai intoa "ravata" usein näyttelyissä vaan tärkeintä olisi yhteydenpito ja mahdollisen jalostuskäytön onnistuminen tulevaisuudessa. Urosten kohdallahan tämä on helpompaa, eikä vaadi mitään suurta sitoutumista mahdollisen jalostuskäytön kohdalla. Narttujen kanssa tilanne on sitten erilainen ja lupaavan nartun sattuessa kohdalle on sijoitusvaihtoehto Paras mahdollinen.

Tässäpä oli hieman tarinaa vanhemmista. Luonto yksin päättää miten geenit muovautuvat ja mitä kukin pentu vanhemmiltansa ja näiden vanhemmilta perii. Mahdollisuus on päästä tutustumaan täällä minun luonani Helmi-emän lisäksi Helmin lapsenlapsiin Lalaan 1,5v (isänä Helmin poika Hardy Hefaistos) ja Lidaan 6,5kk (emänä Helmin tytär Hearty Hemera) sekä Helmin vanhempiin Laylaan +12v ja Lymmeliin 9v. Kaikki edellä mainitut ovat väriltään valkoisia. Koska Helmi on täällä vain pentusia "tekemässä", niin Helmi kotiutuu takaisin omistajansa hoiviin aikaisintaan pentujen ollessa 7viikon ikäisiä.
 
Vastaan mielelläni kysymyksiin niin puhelimitse kuin sähköpostin välityksellä ja kotisivuilta
 Pentuja osiosta voi käydä lukemassa mitä tarjoamme pennulle sen kasvaessa ja mitä ajatuksia
 minulla on kasvattajana sekä miten olen valmis pennunomistajia tukemaan ja opastamaan!

Toivoisin myös jokaisen kääpiösnautseria harkitsevan tutustuvan jo ennen pennun ostopäätöstä
 Kääpiösnautsereiden Jalostuksentavoiteohjelman 2014-2018 sisältöön, linkin siihen löydät tältä sivulta.

Tervetuloa iloiseen ja reippaaseen joukkoomme :)
<Jos ei koiran omistajaksi, niin seuraamaan touhujamme näin Blogin ja kotisivujen välityksellä. 
Facebookissa meillä on myös oma ryhmä, mutta siellä jäseninä on vain Darya´s koirien perheitä.
Terveisin blogia näpyttelevä ja koiria trimmaileva, kentillä sateessa ja tuiskussa touhuava Tarja
kennel.daryas@gmail.com
p. 044 208 6339 - parhaiten tavoittaa iltaisin


Helmi kantaa sisällään värien salaisuutta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti